Nuku’alofa – tuo kaukaisin piste Suomesta?

Tervetuloa lennolle Tongatapuun ja vierailulle Nuku’alofaan! Luulin, että Nauru Airlinesin lento olisi ollut kaikkein hilpein reittini, mutta Nuku’alofa! Kun siirryimme uudelle vuosituhannelle, joku oli laskenut, että Nuku’alofa olisi kaikkein kaukaisin paikka Suomesta, Tongan pääkaupunki siis!

Pieni Tyynenmeren valtio Tonga muistetaan kahdesta tapauksesta: olympiaurheilijasta, joka on kantanut Tongan lippua useiden olympialaisten avajaisissa. Pita Taufatofua on osallistunut sekä talvi- että kesäolympialaisiin kisaillen mm. maastohiihdossa ja taekwondossa. Vuoden 2022 olympialaisiin hän ei osallistunut, koska hän keskittyi Tongan tammikuussa 2022 kokeman merenalaisen tulivuoren räjähdyksen ja sitä seuranneen tsunamin tuhojen avustustyöhön. Toinen asia, josta tämä Tyynenmeren valtio muistetaan, on juurikin tuo tuhoisa tulivuoren räjähdys.

Tsunamin katkaisema tie oli vielä korjaamatta merenrannan läheisyydessä. Palmut näyttävät kovan tuulen. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Mitä Tongalle kuuluu sitten tuon koko maailman uutisiin levinneen tuhon jälkeen, joka sai tutkijatkin ymmälleen? Kävin hiljattain Tongan pääsaarella, jonne on Fidziltä parin tunnin lentomatka. Tsunamin aiheuttamiin tuhoihin tutustuessa kävi ilmi, että ainakaan turismi ei ollut palannut entisiin uomiinsa, eikä sellaista ollut näköpiirissäkään. Vakuutusyhtiöt ovat tulleet varovaisiksi myöntäessään vakuutuksia hotelleihin, jotka sijaitsevat riskialttiilla alueilla. Ja kukapa ei Tongalle matkustaessa haluaisi majoittua juuri meren läheisyydessä. Vaikka Tongan turismi ei ole kehittynyt yhtä pitkälle kuin Fidzin, sillä on taloudellista merkitystä. Esimerkiksi valaiden katselu vetää puoleensa turisteja. Mutta ihmiset olivat silti positiivisia. Tulivuorenpurkaus oli vain yksi luonnontuho niiden jatkumossa.

Tätä kiveä kutsutaan tsunamikiveksi. Tutkijoiden arvioiden mukaan se olisi törmännyt saareen noin 7000 vuotta sitten. Näin suurta kiveä en ollutkaan koskaan aiemmin nähnyt! Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Tyynenmeren valtiot, jotka etulinjassa taistelevat ilmastonmuutoksen seurauksista, ovat kyllä uskomattoman kantokykyisiä. Resilienssejä siis. Syyskuussa näimme Tyynenmeren alueen johtajien voimakkaita puheenvuoroja YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. He eivät ujostele tuoda esiin tilannetta, joka on monessa suhteessa heille epäreilu: maissa ei juurikaan ole esimerkiksi teollisuutta ja väestöt ovat pieniä kuluttajia globaalissa mittapuussa, mutta he joutuvat kärsimään merenpinnan noususta, lisääntyvistä tulvista, satojen heikentymisestä, toimeentulojen menetyksistä, tuhoa tekevistä hirmumyrskyistä jne. Lista on pitkä. Fidzillä useita kyliä on jouduttu siirtämään turvallisemmille alueille merenpinnan nousun vuoksi. Ilmastonmuutokset seuraukset ovat täällä jokapäiväistä elämää nyt, ei tulevaisuudessa.

Tongalla tuo tulivuorenpurkaus ja sitä seurannut tsunami olivat selvästikin jättäneet ihmisiin voimakkaan muistijäljen, mutta elämä jatkuu normaalisti uutta rakentaen. Tongalaiset näkivät tulivuorenpurkauksen aiheuttaman valtavan tuhkapeitteen tuoneen mukanaan myös onnea: monille kasvilajeille tuhka oli tullut kuin taivaanlahjana puhdistaen ja lannoittaen niitä entistä komeampaan loistoonsa.

Tonga kuuluu Tyynenmeren alueella Polynesiaan. Kulttuuri-illassa esitettiin perinteistä polynesialaista musiikkia ja tanssia paikalliselle yleisölle. Olin onnekas päästessäni mukaan. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Edellinen
Edellinen

Mitä yhteistä on Kuusamolla ja Fidzillä?

Seuraava
Seuraava

Pakollinen rasti Fidžillä: rugby-ottelu