Pakollinen rasti Fidžillä: rugby-ottelu

Tiedätkö, kuka voitti Tokion vuonna 2021 pidettyjen olympialaisten miesten rugbyn olympiakultaa? Voin auttaa, jos et tiedä. Vastaus on Fidži. Arvuuttelu jatkuu. Tiedätkö, kuka voitti samaisissa olympialaisissa naisten rugbyn olympiapronssia? Edelleen Fidži. Olin tuolloin valmistautumassa uudelle pestilleni tähän Tyynenmeren saarivaltioon ja selväksi tuli, että rugbystä tulisi tietää ainakin jotain.

Noh, aikaa meni reippaasti yli vuosi ennen kuin selvisin seuraamaan ensimmäistä live-ottelua. Olin tässä eräänä lauantaina katsomassa rugby-ottelua fidžiläisen Druan ja uusiseelantilaisen Hurricanes-joukkueen välillä.

Yleisöpaikat oli myyty viimeistä istuinta myöten.

Olemme tottuneet täällä Fidžillä joustavuutta kuvaavaan aikakäsitteeseen ”Fiji time”, joka ei pätenytkään tässä tilanteessa ja myöhästyimme ulkomaalaisen ystäväni kanssa ottelun alusta! En tiedä, mistä jäin paitsi. En muista kovin montaa muuta tilaisuutta, jossa tapahtuma olisi alkanut tismalleen ilmoitettuna ajankohtana.

Rehellisyyden nimissä on kerrottava, että enemmän kuin itse ottelu, minua kiinnosti lähteä seuraamaan, miten Tyynenmeren entinen soturikansa käyttäytyisi kansallisurheilun ottelussa, joka pelataan kotiyleisön edessä. Stadion oli melko vaikuttavan kokoinen ja paikallinen työkaveri oli onneksi osannut vinkata hankkimaan liput katollisen katsomon alta. Paikkoja löytyi myös kahdesta muusta kategoriasta, joista molemmat olisivat olleet ilman kattoa. Näissä olosuhteissa altistaa itsensä joko tyypilliseen Suvan sateeseen tai paahtavaan auringonpaisteeseen. Olin kiitollinen työkaverin neuvolle.

Vaikka en lajin sääntöjä tunne, paljoa ei tarvita, että osasin kannustaa isäntämaan joukkuetta oikeissa kohdin. Koetin pysytellä piilossa samassa katsomossa istuvilta uusiseelantilaisilta diplomaattikollegoilta välien säilyttämiseksi EU:n samanmieliseen tärkeään kumppanimaahan! Vaikka fidziläiset kannustivatkin omiaan innostuneesti, käytös oli koko ottelun ajan hillittyä enkä nähnyt mitään aggressioita tai muitakaan käytöshäiriöitä yleisössä.

Ottelun päätteeksi fidžiläiset rugbytähdet tulivat yleisön joukkoon tervehtimään faneja, mutta tuossa kohtaa jälleen paljastui paikallisten ujous huolimatta heidän horjumattomasta kannatuksestaan ja tuestaan lajiin. Ei vaatinut isoja kommervenkkejä huomatakseen olevansa samassa kuvassa fidžiläisen joukkuuen kapteenin kanssa (=ei ollut jonoja), joka nappasi kuvan muistoksi yleisön ainoan suomalaisen kanssa!

 

Otteluperinteeseen kuuluu pelaajien onnittelut pelin päätteeksi. Uskalsin kertoa olleeni ainoa suomalainen yleisössä.

 

Edellinen
Edellinen

Nuku’alofa – tuo kaukaisin piste Suomesta?

Seuraava
Seuraava

Kun vierailet fidziläisessä kylässä, jätä kello kotiin